1296049.jpg
Kuva: (c) Paperiliitin
Koirat nauttivat erilaisesta toiminnasta, ja siksi ihmiset harrastavat koiriensa kanssa erilaisia lajeja.
Kaikki rodut eivät tietenkään sovellu kaikkiin koiraharrastuksiin, mutta jokaiselle rodulle on varmasti harrastus, joka sopii sille.
Tunnetuimpia koiraharrastuslajeja ovat:

-agility - koirien esteratakilpailu
-tottelevaisuuskoulutus eli toko
-koiranäyttelyt
-jälki
-palveluskoiratoiminta
-vesipelastus
-vinttikoirakilpailut
-vesipelastus
-pelastuskoiratoiminta
-koiratanssi
-kaverikoiratoiminta

Muitakin lajeja tietenkin on.
Nykyään koiria pidetään ihan vain kotikoirina enemmän kuin harrastuskavereina. Roduilla on tietenkin eroja aktiivisuudessa, joka määrää myös osittain harrastusmahdollisuudet.


AGILITY

Agility on koirien esteratakilpailu, jossa koiraa ohjataan erilaisten esteiden yli. Lajin nimi tulee englannin kielen sanasta agility, joka on suomeksi 'ketteryys'. Lajin rantautuessa Suomeen sen nimeksi ehdotettiinkin mm. ketteryyttä ja vikellystä, mutta englanninkielinen alkuperäisnimi jäi elämään. Parhaimmillaan laji on ohjaajan ja koiran täydellistä yhteistyötä.

Agilityradalla on yleensä 15-20 estettä, joista vähintään seitsemän tulee olla tavallisia hyppyesteitä. Muita esteitä ovat mm. kontaktiesteet (keinu, A-este, puomi), pituus, muuri, rengas, pöytä ja tunneliesteet eli umpi- ja avotunneli (pussi ja putki). Koirien agility on saanut alkunsa vuonna 1977 Englannissa hevosten estekisojen väliajoilla olleista koirien estehyppynäytöksistä. Harrastuksessa menestyminen edellyttää koiralta hallittavuutta, hyvää kuntoa, toimintakykyä ja hyvää yhteistyötä ohjaajan kanssa.

Koirat jaetaan korkeutensa perusteella säköluokkiin:

MINI  säkäkorkeus alle 35 cm

MIDI säkäkorkeus 3542,99 cm

MAXI säkäkorkeus on 43 cm tai yli.

Kilpailusuoritukset arvostellaan seuraavasti.

  • Erinomainen: 05,99 pistettä
  • Erittäin hyvä: 615,99 pistettä
  • Hyvä: 1625,99 pistettä
  • Ei sijoitusta: yli 25 virhepistettä
© Wikipedia

Koiran kanssa agilityn harrastaminen olisi hyvä aloittaa noin. vuoden iässä, kun koira on täyikasvuinen.
Pitkäselkäisille roduille mm. hypyt ovat raskaampia, ja alle vuoden ikäisillä koirilla hypyt rasittavat niveliä.

Agility sopii kaikille rotuun ja kokoon katsomatta. Tärkeintä on, että koira nauttisi agilitystä, eikä se olisi sille vain työtä.




TOKO

Toko on lyhenne sanoista tottelevaisuuskoe, ja siinä koira ja ohjaaja suorittavat erillaisia liikkeitä, tuomarien arvioidessa heidän yhteistyökykyään, ja toimintaansa.
-----------------------
Tottelevaisuuskokeessa on neljä kilpailuluokkaa; Alokas-, Avoin-, Voittaja- ja Erikoisvoittajaluokka. Luokat lyhennetään ALO, AVO, VOI ja EVL. Alokkaassa, avoimessa ja voittajaluokassa noudatetaan kansallisia sääntöjä, kun taas erikoisvoittajaluokassa on voimassa kulloinkin säädetyt FCI:n kansainväliset tottelevaisuuskoesäännöt.

Alokasluokassa suoritetaan seuraavat liikkeet, joiden suoritustapaa arvioi tuomari.

  • Luoksepäästävyys: Ryhmäliike, jossa koira ja ohjaaja ovat heille osoitetussa paikassa rivissä. Koira on kytkettynä ja istuu tai seisoo ohjajaan vasemmalla puolella, muttei ole käskynalainen. Tuomari lähestyy koiraa edestä ja käsittelee koiraa. Koiran tulee sallia käsittely ollen rauhallinen ja rentoutunut.
  • Paikalla makaaminen (2 minuuttia): Suoritetaan ryhmäliikkeenä. Koirat ovat rivissä, jossa on 3-8 koiraa, n. 3 m:n välein. Ohjaajat käskevät koirat maahan ja poistuvat heille osoitettuun paikkaan noin 20 metrin päähän koirista. Koirien tulee maata rintamasuunnassa. Ajan tultua täyteen ohjaajat palaavat koirien viereen ja käskevät koiran perusasentoon.
  • Seuraaminen kytkettynä: Koiran pitää seurata ohjaajan vasemmalla puolella taluttimen kiristymättä. Tuomari tai liikkeenohjaaja ohjaa koirakkoa antamalla käskyjä kääntyä oikeaan tai vasempaa, tekemään täyskäännöksiä, pysähtymään tai juoksemaan. Pysähdyttäessä koiran tulee istuutua perusasentoon ilman erillistä käskyä. Kaikenlainen poikkeaminen toivotusta ihannesuorituksesta alentaa arvosanaa. Ihanteellisessa seuraamisessa koira pitää yllä kontaktia ohjaajaansa ja työskentee oikealla etäisyydellä motivoituneesti ja tarkasti.
  • Seuraaminen taluttimetta: Kuten seuraaminen taluttimessa, mutta ilman talutinta.
  • Maahanmeno seuraamisen yhteydessä: Liike alkaa seuraamisella (n. 10 m), jonka jälkeen ohjaaja käskee koiran maahan jatkaen itse kulkuaan (n. 10 m) pysähtymättä. Ohjaaja palaa koiran viereen ja käskee sen perusasentoon. Koiran kuuluisi mennä käskyn saatuaan nopeasti ja liikkeensuuntaisesti maahan.
  • Luoksetulo: Ohjaaja jättää koiran istumaan poistuessaan sen luota hänelle osoitettuun paikkaan (n. 15 m) ja kutsuu koiran luokseen perusasentoon tai eteen istumisen kautta vasemmalle sivulleen.
  • Seisominen seuraamisen yhteydessä: Liike alkaa seuraamisella (n. 10m), jonka jälkeen ohjaaja käskee koiran seisomaan jatkaen itse kulkuaan (n. 10 m). Ohjaaja palaa koiran viereen ja käskee sen perusasentoon. Koiran olisi tarkoitus pysähtyä käskyn saatuaan nopeasti ja liikkeen suuntaisesti seisomaan.
  • Estehyppy: Ohjaaja käskee koiran hyppäämään esteen yli itsestään poispäin ja käskee koiran seisomaan esteen toisella puolella. Ohjaaja kiertää esteen (kummalta puolelta estettä tahansa) ja asettuu koiran viereen ja käskee sen luvan saatuaan perusasentoon. Esteen korkeuden tulee olla noin koiran säkäkorkeus.
  • Kokonaisvaikutus: Myös koirakon tekemä kokonaisvaikutus arvioidaan. Tuomari kiinnittää huomiota koiran ja ohjaajan yhteistyöhön, sekä siihen, työskenteleekö koira iloisesti ja halukkaasti.

Liikkeet pisteytetään pisteillä 0, 5, 5.5, 6, 6.5, 7, 7.5, 8, 8.5, 9, 9.5 ja 10. Jokaisella liikkeellä on oma kerroin, mitä vaativampi liike, sen suurempi kerroin. Mikäli liikkeellä on suuri kerroin, sen kokonaisvaikutus yhteispisteissä on suurempi, kuin pienikertoimisella liikkeellä.

©Wikipedia

KOIRANÄYTTELYT

Koiranäyttelyiden tarkoitus on palvella puhdasrotuisten koirien jalostusta. Koiranäyttelyssä rodun asiantuntijat, ulkomuototuomarit, arvioivat koiria suhteessa rotumääritelmään. Rotumääritelmä sisältää kuvauksen koiran ulkomuodosta, luonteesta ja liikkumisesta.

Koiranäyttelyssä kukin koira kilpailee samanrotuisten koirien kanssa. Rodun sisällä koirat on jaoteltu sukupuolen ja koirien iän sekä mahdollisen muun menestyksen mukaan eri luokkiin. Ikäryhmittäin kilpaillessa jokainen koira saa erillisen laatuarvostelun, jonka jälkeen jokaisessa luokassa sijoitetaan luokan neljä parasta koiraa. Sukupuolittain valitaan paras uros ja paras narttu, jotka tämän jälkeen kilpailevat rotunsa parhaan (ROP)- ja vastakkaisen sukupuolen parhaan (VSP) titteleistä. Rotunsa paras jatkaa näyttelypäivän päätteeksi ryhmäkilpailuun, jossa kilpailevat keskenään kaikki kyseisen FCI-roturyhmän rotujen parhaat koirat. Ryhmäkilpailussa sijoitetaan neljä parasta. Ryhmäkilpailun voittaja jatkaa kaikkien rotujen näyttelyssä vielä kilpailua näyttelyn kauneimman koiran tittelistä. Best in Show (BIS) -kilpailuun osallistuvat kunkin roturyhmän parhaat koirat (10 kpl), joista neljä parasta sijoitetaan.


Kukin koira arvostellaan ensi oman rotunsa ja arvoteluluokan mukaisesti. Tällöin koira saa laatuarvostelun. Laatuarvosteluun kuuluu kirjallinen arviointi ja laatumaininta, joka osoitetaan seuraavin värinauhoin:

  • Erinomainen ERI = vaaleanpunainen
  • Erittäin hyvä EH = punainen
  • Hyvä H = sininen
  • Tyydyttävä T = keltainen
  • Hylätty HYL = harmaa
  • Ei voida arvostella EVA = ruskea

  • 1 = punainen
  • 2 = sininen
  • 3 = keltainen
  • 4 = vihreä
© Wikipedia

Kolmen serfikaatin saanut koira saa valionarvon, jolloin tästä tulee FIN MVA, eli suomen muotovalio.
Neljällä CACIB:lla palkitusta koirasta tulee taas KANS MVA eli kansainvälinen muotovalio. CACIB:t pitää saada vähintään kahdesta eri maasta.

Koiranäyttelysanastoa:
allrounder-kaikkienrotujen kansainvälinen tuomari
AVO-vähintään 15-kuukautisten koirien avoin luokka.
AVK-avoimen luokan kilpailuluokka
BIS-best in show
BIS pentu - best in show-pentu
CACIB-Kansainvälisissä näyttelyissä jaettava serfikaatti
CH.- champion, englanninkielinen nimitys muotovaliolle
DK. MVA-Tanskan muotovalio
EJV-euroopan juniorivoittaja
EST MVA- eestin muotovalio
EH-Laatuarvostelu:erittäin hyvä
ERI-laatuarvostelu: erinomainen
EVA-laatuarvostelu: ai voida arvostella
FIN MVA-suomen muotovalio
H-laatuarvostelu: hyvä
Handleri-koiran esittäjä
INT CH-international champions, kansainvälinen muotovalio
Match show-epävirallinen koiranäyttely
multi CH-usean maan valio
Muotovalio-koira joka on saavuttanut kolme serfikaattia
NUK-nuorten kilpailuluokka
NV-norjan voittaja
NUO-nuortenluokka
PEK-pentuluokka
PMV-pohjoismaiden voittaja
PN-paras narttu
PU-paras uros
ROP-rotunsa paras
RYP-ryhmän paras
SERT-serfikaatti
SKL-suomen kennelliitto
S MVA-Ruotisin muotovalio
SV-ruotsin voittaja
T-laatuarvostelu:tyydyttävä
VACA-Vara-CACIB
VAR-valioluokan kilpiluluokka
VARASERT-varaserfikaatti
VEK-veteraaniluokankilpailuluokka
VET-veteraaniluokka
VSP-vastakkaisen sukupuolen paras
WW-World winner-maailman voittaja

Listasin tuohon näyttelysanastoon nyt jotain mieleentulevia asioita. :)