Koiraa täytyy osata myös hoitaa, ja sen terveydestä on huolehdittava. :)

Koiran turkkia pitää harjata pienestä pitäen, jotta koira ei vieroksu asiaa vaan antaa kiltisti harjata itseään. Turkin hoidon määrä on tietenkin rotukohtaista, ja oletettavasti pitkän koiran turkkia on hieman työläämpää hoitaa kuin lyhytkarvaisen koiran. Hoidettuna kuitenkin pitkäkin turkki on upean näköinen.  Jos turkin päästää takkuuntumaan, se on entistä vaikeampi harjata seuraavan kerran selväksi. Turkin kunnosta näkee selvästi huolehditaanko koirasta hyvin. Jos turkki takkuuntuu ja hupaantuu,  ihoon eksyyntyy syöpäläisiä ja iho tulehtuu helposti. Jos haluaa pitkäkarvaisen koiran on oltava varma että siitä pystyy myös huolehtimaan.
Useat rodut ovat myös trimmattavia tai nypittäviä ja tämän takia koira kannattaa ensimmäisillä trimmaus kerroilla viedä ammatti trimmaajalle. Myöhemmin kuitenkin nyppimisen tai trimmaamisen opettelu ei itsellekkään ole vaikeaa, ja koiran turkin voi hoitaa itse.
Koiran turkki koostuu pehmeästä alusvillasta ja karkeammasta päällysvillasta. Varsinkin karvanlähtöaikoina harjaaminen on tärkeää.

Koiran kynsiä pitää leikata säännöllisesti, jotta ne eivät kasva liian pitkiksi ja vaikeuta koiran kulkua. Vaaleista kynsistä näkyvät helpommin verisuonet, ja on helpompi olla leikkaamatta vahingossa verisuoniiin.
Useasti päivässä lenkkeilevillä koirilla kynnet kuluvat usein nopeasti, eikä niitä tarvitse välttämättä leikata niin usein.

Hampaiden terveyden kannalta koiran olisi hyvä pureskella paljon luita, ja se tulisi ruokkia oikein, jotta hampaat pysyvät puhtaina. Välillä kuitenkin hampaita voi olla tarvis pestä. Hoitamattomissa hampaissa voi esiintyä hammaskiveä, joka aikeuttaa hoitamattomana ientulehduksen, ikenien vetäytymiseen ja vähitellen hampaiden irtoamiseen.

Koiran liikunta määräytyy usein rodun ja koon mukaan, mutta kaikki koirat tarvitsevat liikuntaa. Pian koiran ja ihmisen käymistä lenkeistä muodostuu koiralle sen elämän huippuhetkiä. Liikunnan ei tarvitse aina olla lenkkeilyn muodossa, vaan sitä koiralle kertyy myös useissa koiraurheilulajeissa, kuten agilityssä.
Jos koira syö paljon, mutta liikkuu vähän sille kertyy helposti ylipainoa. Koiran ylipaino rasittaa niveliä ja aiheuttaa nivel- ja luustosairauksia.

Tarkkaile koiran terveyden tilaa, joka onnistuu helposti viettäessäsi koiran kanssa aikaa. Jos olet tarkka, huomaat nopeasti jos jokin on vialla.

Eläinsuojelusäädöksissä sanotaan, että koiran terveydestä on huolehdittava ja sen sairastuessa sille on annettava asianmukaista hoitoa. Näitä asioita ei saa laiminlyödä. :>